Karnabahar

24.04.2024
22
Karnabahar

Karnabahar, yabani lahana kökenlidir ve günümüzde Türkiye,Çin, Hint, İtalyan, Fransız, İspanyol ve hatta Amerikan dahil olmak üzere dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Karnabahar Yemeği Besin Değerleri Nelerdir?

BESİN DEĞERİ
Enerji25 Kcal
Karbonhidratlar4,97 g
Protein1,92 g
Toplam yağ0,28 g
Kolesterol0 mg
Diyet lifi2,0 g
VİTAMİNLER
Folatlar57 µg
Niasin0,507 mg
Pantotenik asit0.667 mg
Piridoksin0.184 mg
Riboflavin0.060 mg
Tiamin0.050 mg
A vitamini0 IU
C vitamini48,2 mg
E vitamini0,08 mg
K vitamini15,5 µg
ELEKTROLİTLER
Sodyum30 mg
Potasyum299 mg
MİNERALLER
Kalsiyum22 mg
Bakır0,039 mg
Demir0.42 mg
Magnezyum15 mg
Manganez0.155 mg
Çinko0.27 mg

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Kanserle Savaşır

Bunu yapan sülforafandır. Bileşik kanser kök hücrelerini öldürür ve bu da tümör büyümesini yavaşlatır. Karnabahardaki bu bileşiğin prostat kanserini önlemeye yardımcı olduğu da bulundu. Karnabahar ayrıca meme, mesane, kolon, karaciğer ve akciğer kanserlerini engelleyebilen indolleri ve izotiyosiyanatları da içerir.

Kalp Sağlığına Faydalıdır

Karnabahar lif bakımından zengindir ve çalışmalar lif bakımından zengin bir diyetin kalp sağlığını nasıl iyileştirebileceğini göstermektedir. Karnabaharda bulunan sülforafanın da kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde iyileştirdiği bilinmektedir. Sebzede ayrıca kolesterol seviyelerini düzenleyen ve kalp hastalığını önleyen omega-3 yağ asitleri bulunur.

Beyin Fonksiyonunu Artırır

Karnabaharın dolu olduğu önemli bir besin maddesi kolindir. Kolin, beyin sağlığı ve gelişiminde rolü olan bir B vitaminidir. Sebzedeki kolin yaşa bağlı hafıza kaybınıda önleyebilir. Alzheimer gibi diğer sinir bozukluklarının üstesinden gelmeye bile yardımcı olabilir. Karnabahardaki bir diğer önemli besin, psikomotor davranışı iyileştirdiği bilinen K vitaminidir.

Karnabahar Enflamasyonla Savaşır

Karnabaharın en önemli faydalarından biridir. Karnabahardaki en güçlü antioksidanlardan bazıları beta-karoten, kersetin, sinnamik asit ve beta-kriptoksantindir. Bunlar vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya ve iltihaplanmaya karşı savaşmaya yardımcı olur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Karnabahardaki sülforafan, C vitamini ve folat ile birlikte kilo vermeye yardımcı olabilir. Aslında araştırmalar, C vitamininin fiziksel aktivite sırasında yakılan yağ miktarını belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Karnabahar ayrıca karbonhidrat bakımından düşüktür ve bu nedenle kilo verme diyetine güvenli bir katkı olabilir. Ayrıca, sebzedeki lif, şişkinliği yener ve tokluğu artırarak kilo kaybını destekler.

Kemikleri Güçlendirir

Karnabahar, K vitamini açısından zengin olduğu için kalsiyum emilimini artırabilir ve bu, genel kemik sağlığını artırır. K vitamini ayrıca kalsiyumun idrar yoluyla atılmasını da engeller.

Sindirim Sağlığını İyileştirir

Karnabaharda bulunan diyet lifi, sindirim sağlığınıza faydalıdır. Yeterli lif alımı, kabızlık, iltihaplı bağırsak hastalığı ve divertikülit gibi sindirim sorunları riskini azaltabilir. Lif, kolon kanserini bile önler. Ve sebzedeki sülforafan midenin iç zarının korunmasına yardımcı olur. Mide duvarınızdaki bakteri büyümesini engeller. Karnabaharlardaki kükürt içeren bileşikler ayrıca uygun besin emilimini ve atıkların uzaklaştırılmasını destekler ve bu da sindirim sağlığına fayda sağlar. Karnabahardaki su ayrıca kabızlığı önlemeye ve sindirim sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Böbrek Sağlığını İyileştirir

Karnabahardaki fitokimyasallar, toksik maddelerin parçalanmasına yardımcı olur ve dolayısıyla böbrek hastalığının tedavisine yardımcı olabilir. Karnabahar ayrıca mesane sağlığına da fayda sağlayabilir.

Karnabahar Göz Sağlığına Faydalıdır

Karnabahardaki antioksidanlar, C vitamini dahil, yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabilir. Ve sebzedeki sülforafan retinayı hasardan ve oksidatif stresten korur. Kataraktı da önleyebilir.

Hormonları Dengeler

Karnabahar gibi antioksidan açısından zengin sebzeler almanın sağlıksız östrojen seviyelerini düşürdüğü ve hormonları dengelediği görülmüştür.

Kan Akışını Artırır

Yüksek lif alımı kan akışını iyileştirir ve dolaşımı artırır. Lif ayrıca bağırsak mikrobiyomunun sağlığını da artırır.

Cilt Dokusuna ve Saç Sağlığına Faydalıdır

Karnabaharda bulunan C vitamini kolajen üretimini iyileştirip kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini geciktirirken, diğer antioksidanlar bitkisel berrak koyu lekeler ve cilt dokusunu güçlendirir.

C vitamini ayrıca saç sağlığını da artırabilir ve antioksidanlar genel olarak saç köklerini güçlendirir ve saçınızı daha sağlıklı hale getirir.

Karnabaharın Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Karnabahar, iyot emilimini engelleyebilen şeker benzeri moleküller olan siyanojenik glukozitler içerir. Karnabaharın aşırı alımı hipotiroidizme yol açabilir, burada tiroid hormonu yeterince hormon üretmez ve bu da metabolizma ile ilgili sorunlara yol açar.

Aşırı karnabahar alımı gaza neden olabilir. Bunun nedeni, kolayca parçalanmayan karmaşık karbonhidratlar içermesidir. Bağırsak bakterileri bu karmaşık karbonhidratları bağırsakta sindirerek karbon ve hidrojen dioksit gazı salgılar.

Karnabahardaki K vitamini kanınızın pıhtılaşmasına neden olabilir.

Hamilelik veya emzirme döneminde doktorunuza danışınız. Ancak emzirirken sebzeden kaçının bebeğinizde gaza neden olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.