Portakal Yağı

22.04.2024
6
Portakal Yağı

Portakal yağı, çevrede huzur ve tazelik sağlayan tatlı, meyveli bir kokuya sahiptir. Esas olarak kabuğundan çıkarılır, ancak yapraklardan ve dallardan da çıkarılabilir. Portakal yağı vücudunuzdaki birçok organ için yararlıdır, cilt, saç, beyin, kalp ve mide dahil.

Portakalın ( Citrus sinensis ) kabuğundan ve atıklarından (bazen yapraklarından) çıkarılan yağ , portakal yağı olarak bilinir.

Portakal atığı değerli bir limonen, flavonoidler, karotenoidler, diyet lifleri, çözünür şekerler, selüloz, hemiselüloz, pektin, polifenoller ve askorbik asit kaynağıdır; uçucu yağda flavonoidler, lifler vb. bulunmamasına rağmen. Bu atıktan çıkarılan yağ birçok değerli terpen içerir. Bu yağ güçlü antibakteriyel, antifungal, böcek öldürücü, antelmintik, antioksidan ve anksiyolitik özelliklere sahiptir.

PortakalYağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Anksiyolitik ve Rahatlatıcıdır

Melatonin salgısı yaşla birlikte azalır ve biyolojik ritimlerin ilerlemesine neden olur. Tatlı portakal, lavanta ve selvi gibi yağlarla yapılan aromaterapi, serotonin ve endorfin salgılanmasını teşvik edebilir.

Endorfinler yatıştırıcı bir etki yaratırken, serotonin gece boyunca melatonin üretmek için enzimlere bağlanarak uykuyu teşvik eder. Aromaterapi kullanarak endorfin ve serotonin salgılanmasını artırmak, yaşlıların düzenli bir şekilde uyumasına yardımcı olabilir ve uykusuzluğa bağlı kaygı ve ajitasyonu azaltabilir.

Portakal yağının buharını solumak, hamile kadınların doğum sırasında anksiyetenin üstesinden gelmesine de yardımcı olabilir.

Akciğer Fonksiyonu ve Vücut Direncini Arttırır

Yapılan bir çalışmada, tatlı portakal ve nane yağı buharlarının solunmasının katılımcılarda akciğer kapasitesini (% 40’tan% 70’e) ve atletik performansı artırdığı bulunmuştur.

Bu yağlarla aromaterapi aynı zamanda iğneleyici ağrı hissini hafifletebilir, otonomik tepkileri bastırabilir ve kas ağrısı ve yorgunluğu azaltabilir. Bununla birlikte, Citrus sinensis yağı inhalasyonları ile akciğer fonksiyonu ve atletik performans hakkında daha önce yapılmış çok fazla çalışma yoktur.

Diş Sağlığında Koruyucudur

Portakal kabuğundaki uçucu yağlar, antimikrobiyal özelliğinden dolayı diş çürükleriyle savaşabilir. Portakal kabuğunun etanolik özütü, alkaloidler, saponinler, tanenler, fenolik türevler, uçucu yağlar ve flavonoidler içerir .

Diş işlemlerine giren çocuklar, portakal yağı aromaterapisine maruz kaldıklarında daha rahatlamışlardır. Çocuklarda nabız hızını ve kaygı artırıcı tükürük nörotransmiterlerini düşürdü.

Antioksidan ve Antikanser Koruyucudur

Diğer turunçgil yağları gibi, portakal yağı da limonen, linalol, mirsen, sabinen, pinen ve geraniyal gibi uçucu bileşenlerin varlığı sayesinde güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Bu uçucu yağ üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar da antikanser potansiyelini göstermiştir.

30 haftalık portakal yağı tedavisi, sonunda farelerin karaciğerindeki kanserli lezyonları azalttı. Ayrıca farelerde hepatik tümör insidansını % 50’nin altına düşürdü.

Ek olarak, portakal yağının insan kanser hücrelerinde apoptotik aktivitesini gösteren kanıtlar vardır. Ayrıca lösemi ve kolon kanseri hücrelerinin metastazını ve büyümesini de engelledi.

Böceklere ve Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Koruyucudur

Portakal yağı, sıtma vektörüne ( Anopheles labranchiae ) ve sarı ve dang humması vektörüne (Aedes aegypti) karşı yoğun bir etkiye sahiptir.

Bu yağ karasinek, hamamböceği, sivrisinek ve yer altı böceklerine karşı güçlü bir fümiganttır.

Portakal yağı, ishali, gıda zehirlenmesini ve ilgili durumları iyileştirebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.